• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue
Haftada en az iki defa balık tüketin
İnönü Üniversitesi Sürgü Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ekrem Öztürk, “Sağlıklı bir beslenme, sağlıklı bir yaşam, stresten kolesterolden uzak kalmak için, hiçbir rahatsızlık vermeyen bir besin kaynağı kazanabilmek için insanlarımızın hiç değilse haftada 2 defa yada 3 defa balık tüketmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Öztürk, alabalık üretimi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde faaliyetini sürdüren Sürgü Meslek Yüksek Okulu Alabalık ile anılan Sürgü beldesine balıkçılık konusunda bilimsel olarak önemli katkı sağlıyor. Yaklaşık 10 dönümlük bir alanda kurulan havuzlarda alabalık üretimi yapılmaktadır. Doğanşehir ilçesinde aktif olarak Alabalık üretimine devam eden 12 adet Alabalık tesisi bulunmaktadır. Belde halkının önemli bir geçim kaynağı olan tesislerden, 2 tanesi Reşadiye 1 tanesi Polat kasabasında 9 tanesi de Sürgü de bulunmaktadır. Alabalık üretim tesislerinde hem yavru üretimi yapılmakta hem de porsiyonluk olarak yetiştirilen balıkların satışı yapılmaktadır.

Alabalık Sürgü’ye ciddi bir maddi katkı sağlıyor

SMYO Öğ. Gör. Ekrem Öztürk yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Doğanşehir ve Sürgü bölgemizdeki üreticilerimiz, ürettikleri yavruların bir kısmını satarak değerlendirmekte, bir kısmını da kendi ihtiyaçları için kullanmaktadırlar. Büyüterek porsiyonluk aşamasına getirip porsiyon olarak satmaktadırlar. Sürgü’nün yol güzergahı olması ve doğal güzellikleri çokluğu nedeniyle, yazın çok tercih edilen bir yer olmasına neden olmuştur. Birçok alabalık lokantası mevcut. Sürgü mesire alanlarıyla anılırken şimdi çok iyi balık restoranlarıyla anılır duruma gelmiştir. Beldemizdeki tesislerde üretilen balıklar iç tüketime ciddi bir katkı sağlanmaktadır. Sürgüdeki alabalık üretiminde kullanılan suyun çok temiz, berrak ve temiz olması, hiçbir evsel ve kimyasal atık bulaşmamış olması ve suyunun soğukluğu üretilen balık kalitesini önemli ölçüde artırmaktadır. Sürgüdeki balık üretim miktarı biraz duraksadı. Üretim istenilen kapasitede değil. Sebebi de son yıllarda balık piyasasında fiyat düşmesi, barajlardaki üretim çiftliklerindeki üretilen balıkların daha düşük fiyatla satılıyor olması buna neden olmakta” ifadelerini kullandı.

Pazarlama sıkıntısı yok

Alabalıkları pazarlamada sıkıntı çekmediklerini belirten Öztürk, “Sürgüde alabalık pazarlama konusunda hiçbir sıkıntı olmadı. Mevsimsel olarak su kaynağındaki değişikliğe istinaden, alabalıklarda bazı hastalıklara rastlandı. Su ürünleri meslek yüksek okulu olarak yaptığımız analiz çalışmalarındaki sonuçlara göre, suda rastlanan hem biyolojik hem bakteriyolojik anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Su kaynaklarımızda zaman zaman görülen bakterilerle de ilaçla mücadele etmeye başladık. Hastalanan balıklarımızı tedavi etmeye başladık. Meslek Yüksek Okulu olarak balıklarla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Balıkların yumurtadan çıkışından, balıklarda görülen hastalıklarım mücadelesine kadar çalışmalarımız sürmektedir. Geçmiş yıllarda ozon uygulaması yaptık. Ozon uygulamasında başarı sağladık. Kaynaktan çıkan su ile ilgili çalışmalar yaptık. Çıkan suyu daha tesislere girmeden çeşitli çalışmalarla filtre ederek tesislerde kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz” ded.

Araştırma ve uygulama birimi kurduk

2003-2004 yılında Araştırma ve uygulama birimini açtıklarını hatırlatan Öztürk, “Bu birimimiz hem MYO hem Üniversitemize döner sermaye olarak katkı sağlamakta, hem de eğitim ve öğretim aşamasında kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz bu birimde her aşamada uygulamalı olarak eğitim almaktadır. Yüksekokulumuzun Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Biriminde alabalık yetiştiriciliği konusunda özellikle her aşamada öğrencilerimize uygulamalı spesifik bilgiler aktarılmaktadır. Gökkuşağı Alabalığının genel özellikleri, Havuzlarda yetiştiriciliği, Su çeşitleri, Su Kalitesi, Kuluçkahane yerleşimi ve ekipmanları, yavru büyütme havuzları, alabalığın beslenmesi, alabalıkların üreme zamanları, alabalıkların taşınması, alabalık sağlığı ve alabalık hastalıkları, hastalıklarda kullanılan ilaçlar konularını kapsamaktadır. Yüksekokul öğrencilerimize alabalıkların aşılama yöntemleri, yumurta, yavru balık üretimi, alabalık sağımı, döllenme, döllenmiş yumurtaların bakımı, balık larvası, balık yavrularının bakımı ders saatlerinde uygulamalı olarak verilmektedir” dedi. 

Özel sektör işletmecilerine önderlik yapıyoruz

Öztürk, “Bu birimde değişik tipte tank ve havuzlarımız mevcuttur.Gelen işletmeci hem oval, hem yuvarlak,Beton havuz,branda havuz şeklinde çeşitli havuzlarımızı görmektedir.Bu havuzlarda öğrencilerimize eğitim verirken hangilerinin daha verimli, yararlı olduğunu ve hangi tipte üretim yapılacağını anlatıyoruz.Bize müracaat eden özel sektör işletmecilerine de rehberlik yaparak, koşulları neye müsait ise onlarla ilgili bilgiler veriyoruz” şeklinde konuştu.

Danışmalık hizmeti veriyoruz

Kendilerine müracaat eden işletmeci veya vatandaşa her türlü desteği verdiklerini ifade eden Öztürk, “Araştırma ve incelemesini yapıyoruz. Gerekirse barınmalarını yurtlarımızda sağlayarak onlara gereken bilgileri sunuyoruz. Bir yandan öğrencilerimize eğitim verirken, çevre halkına da talepleri halinde MYO olarak yardımcı olup danışmanlık hizmeti veriyoruz. Geçmiş yıllarda iki tane AB projesi yaparak balıkçılara “Bil üret” projesi ile bilgilerini güçlendirdik. Diğer bir projede ise balıkçılığı hiç bilmeyenlere hem sertifika kazandırarak hem de uygulamalı eğitim vererek vatandaşı bilgilendirdik. Sürgüde su kaynağı yavru üretimine çok müsait. Yavru üretimi için Suyun sıcaklığı 9 ile 13 derece arasında olması gerekiyor. Sularımız 10-11 derece bu su yavru üretimi için çok idealdir. Onun için üreticilerimizi porsiyonluk değil de yavru üretimi yapmaya teşvik ediyoruz” dedi.

Haftada en az iki defa balık tüketin

Öztürk, “Balık yetirticiliği, hastalıkla mücadele su kaynaklarının kalitesi bir yana ben toplumumuzdaki her bireye şunu tavsiye ediyorum. Sağlıklı bir beslenme, sağlıklı bir yaşam, stresten kolesterolden uzak kalmak için, hiçbir rahatsızlık vermeyen bir besin kaynağı kazanabilmek için insanlarımızın hiç değilse haftada 2 defa yada 3 defa balık tüketmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü balıkta bulunan protein, insan sağlığı için çok yararlı. Balığın içinde 20’ye yakın iyi mineral maddeler bulunmaktadır. Yağ oranı nedeniyle de harika bir besindir. Balıktaki yağın %80 donmamış sıvı yağdır. Bu nedenle balığın tüketilmesi çok önemlidir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Yoğurtla taze balığı kesinlikle tüketin diyoruz” dedi.

Haber-Foto: A. Vahap Kaygusuz


  
3365 kez okundu

Yorumlar

selam     15/05/2016 17:43

hocam nasılsınız tanıdınızmı resim sanki 15 yılevvelsinin resmi gibi duruyo galiba
Misafir -

Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5