• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue

Baraj Bize, Biz Baraja Bakıyoruz!”

Doğanşehir İlçesi Savaklı Mahallesi (köyü), yaklaşık 50 yıl önce köylerinde kurulan Sürgü Barajı’ndan yararlanamıyor. Sulu arazileri baraj altında kalan Savaklı Mahallesi sakinleri ise duruma isyan ediyor.

Doğanşehir İlçesi Savaklı Mahallesi (köyü), yaklaşık 50 yıl önce köylerinde kurulan Sürgü Barajı’ndan yararlanamıyor. Sulu arazileri baraj altında kalan Savaklı Mahallesi sakinleri ise duruma isyan ediyor.

Muhtar Alkan: Baraj bize biz baraja bakıyoruz

Doğanşehir İlçesi Savaklı Mahallesi’nde yaklaşık 50 yıl önce inşa edilen Sürgü Barajı’nda mahalle halkı yararlanamıyor. Kendi mahallelerinde bulunmasına rağmen barajdan yararlanamayan mahalle halkı ise “Sulu arazilerimiz baraj altında kaldı.  Mahallemizden geçmesine rağmen Akçadağ’ı sulayan barajdan biz yararlanamıyoruz. Bahçelerimiz kurudu” diyerek isyan etti.

Özellikle 2017 yılının kurak geçmesiyle arazileri kuruyan mahalle halkının barajdan motopompla su çekmesi yüzünden DSİ ile mahkemelik olduğu öğrenildi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yanı sıra bilinçsiz tarımsal sulama gibi nedenlerle yurt genelinde olduğu gibi Malatya’da da birçok su kaynağı kururken, bazı nehir ve barajlardaki su seviyesi de düştü.  Malatya’nın tarımsal sulamasında önemli bir yer tutan Çat Barajı’nın sıfıra düşmesi, Medik, Karakaya gibi önemli barajlarda su seviyesinin ciddi oranlarda azalması Tohma Çayı’nın Malatya’ya gelen kısmının kurumasıyla sulamada kriz yaşanırken,  Doğanşehir İlçesi Savaklı mahallesi sakinleri ise kurak geçen yaz ayları boyunca köylerinden geçen Sürgü Barajı’ndan yararlanamıyor almalarına isyan etti.

Savaklı Mahallesi Muhtarı Mehmet Alkan, “Köylünün sulanabilir arazileri baraj altında kaldı. Şimdi barajın hemen yanı başında sulanması gereken yaklaşık 6 bin dönüm arazi var ama yaklaşık 50 yıldır biz baraja bakıyoruz, baraj bize bakıyor” dedi.

Muhtar Alkan, Savaklı’da toplamda 9 bin dönüm arazi bulunduğunu ancak bunun 3 bin dönümünün köy tüzel kişiliği adına kayıtlı bulunduğunu ve Malatya’nın büyükşehir süreciyle birlikte köylünün 3 bin dönüm arazisinin belediyeye geçtiğini söyledi. Belediye ile bu nedenle mahkemelik olduklarını kaydeden Muhtar Alkan, “Geriye 6 bin dönüm arazi var. Baraj kenarında olmamıza rağmen bu 6 bin dönüm araziyi de sulayamıyoruz.  Milletin sulanabilir arazileri baraj altında kaldı.  Baraj kenarında olmamıza rağmen sulama yapamıyoruz” diye konuştu.

Mahalle halkının kendi imkanlarıyla açtıkları sondaj kuyuları ile sulama yaptığını ancak artık yer altı sularının da kuruduğunu belirten Alkan, “Ara sıra vatandaş baraja motopomp attığı için DSİ ile de mahkemelik olduk.  Köylüler ya arazisini sulamaktan vazgeçecek ya da bu susuzluğa bir çare bulunacak. Devlet yetkililerimizden bir an önce bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” ifadelerini kaydetti.

Buğdayderesi-Karapınar mevkiine gölet planlandığını belirten Muhtar Mehmet Alkan, bunun da henüz proje aşamasında olduğunu, Sürgü Barajı’ndan su verilmeyecekse bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti.

“Sulama işleri birliklerden alınsın”

Öte yandan Sürgü Barajı’nda sulama yapan çiftçiler ise, sulama işlemlerinin eskiden olduğu gibi Devlet Su İşleri tarafından yürütülmesini istiyor.  Sulama Birliklerinin yönetiminden memnun olmadıklarını ifade eden çiftçiler, “Eskiden olduğu gibi DSİ yapsın. Çünkü sulama birlikleri kafalarına göre iş yapıyorlar. Sakaların çoğu, yöneticilerin akraba, eş-dost ve yakınları. Çiftçiler onların umurunda değil.  DSİ, sulama işlerini yeniden ele alsın” sözleriyle taleplerini dile getirdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

1364 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5