• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue

SÜR-AKUT Ekip Başkanı ile Söyleşi

29/11/2020

Söyleşi Gaffar Artuç

👉SÜR-AKUT Ekip Başkanı Gaffar Artuç ile söyleşi; 

 

Soru; Sayın Gaffar Artuç, sizi tanıyabilir miyiz? 

Cevap; 03.05.1956 yılında Sürgüde doğdum. İlk ve ortaöğretimi Sürgüde okudum. 1970 yılında Tokat Öğretmen Okulunu kazanarak 75-76 yılında mezun oldum. 10 yıl öğretmenlik 33 yıl müdürlük olmak üzere toplam 43 yıl çalıştım. 15 Temmuz 2019 yılında emekli oldum. Evliyim 2 kız bir erkek olmak üzere 3 çocuk babası ve 2 torun dedesiyim. 

 

Soru; SÜR-AKUT ile ilişkiniz nasıl başladı?

Cevap; Çocukluğumun tamamı Sürgüde geçti. Çocukluk e gençlik dönemlerimde kahve hane, çay ocağı, lokanta ve marangozluk gibi meslek gruplarında çırak ve kalfa olarak çalıştım. Şunu anlatmaya çalışıyorum çalıştığım bu iş yerleri çarşı denilen ana yol üzerinde bulunuyor. Bu süreçte çok trafik kazalarına çocukluk ve gençlik dönemimde çok şahit oldum ve çok etkilendim. Daha sonra 6 Haziran 1986 yılında meydana gelen depremden dolayı çok etkilendim. Bu süreçte hep aklımdan geçen bir konu olarak Doğanşehir bölgesinde bir arama kurtarma ekibi neden yok diye kendimi sorguladım. Ancak daha sonra sivil savunma müdürlüğüne giderek böyle bir teşkilatın bulunması hakkında bilgi aldım. Bu arada İNOSOR’da ( İnönü üniversitesi) görevli arkadaşlarla görüşüp (Ercan Yetkiner ve Feramuz Karaca) tüzük ve eğitimlerle ilgili bilgi aldım. Gönüllü arkadaşlar bulup onlara konuyu anlattım. 29 gönüllü ile işe başladık. 19.01.2010 tarihinde ilçemiz Kaymakamı Sayın Cevdet Atay ile protokol imzaladık. Bu süreçte malzeme alımı gündeme geldi. O zaman 6 belediye vardı. 6 belediye başkanları ile toplantı yapıp bu araç-gereçlerin alınmasına karar verdik. Belediye başkanları hiç tereddüt etmeden tüm araç-gereçleri kabul ettiler ve aldılar. 

 

Soru; SÜR-AKUT’taki görevlerinizden kısaca bahseder misiniz?

Cevap;Kurucu üye daha sonra başkanlık, yönetim kurulu üyeliği ve onursal üye olarak devam ediyorum. 

 

Soru; SÜR-AKUT, dışarıdan eğitim desteği aldı mı? Almaya devam ediyormu.

Cevap;Yeteri kadar eğitim aldık. Şu an devam etmiyor ancak Malatya Büyük Şehir İtfaiye başkanı ile görüştük ileriki günlerde protokol imzalayarak eğitime devam edeceğiz.

 

Soru; Bölgenizin afet ve acil durumlarla ilgili tarihçesi ile beşerî ve fiziki özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap;Bölgemiz kuzey fat hattı üzerinde olup zaman zaman depremler olmaktadır.

 

Soru; SÜR-AKUT ekibinin tarihçesi ve kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz? SÜR-AKUT ekibi ne zaman kuruldu? Malzeme neler vardır ve yeriniz mevcutmudur.

Cevap; SÜR-AKUT 19.01.2010 yılında kuruldu. Yeteri kadar üye var. Son teknolojik tüm arama ve kurtarmaya yönelik tüm araç-gereç mevcuttur. Sadece taşıma aracı yoktur. Yerimiz mevcut ancak kiralık. 

 

Soru; Bölgenizde en çok ne tür operasyonlara çıkıyorsunuz ve ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? 

Cevap; Bölgemiz güneyi-doğuya bağlayan karayolu üzerinde olduğu için, daha çok trafik kazalarına gidiyoruz. Bu arada yangın, boğulma gibi operasyonlarda gidiyoruz. Mevcut araç-gereçleri kullanarak en az hasarla kurtarma yapıyoruz. İlgili birimlere (İtfaiye, Acil 112) haber veriyoruz.

 

Soru; Ekibinizin kuruluşundan bugüne kadarki operasyon istatistiklerini paylaşır mısınız?

Cevap; Ciddi bir istatistik tutmadık ama birçok olaya müdahale ettik.

 

Soru; Bölgenizde, arama ve kurtarma alanında çalışan başka kurumlar, STK’lar, oluşumlar var mı? Acil durumlarda aranızdaki koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Cevap;Bölgemizde ulaştığımız kurumlar itfaiye ve acil 112. 

 

Soru; Bölgenizdeki yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının ve halkın STK’lara, SÜR-AKUT’a ve gönüllü hizmetlere yaklaşımlarını değerlendirir misiniz? 

Cevap; Bölge halkı, kamu kurum ve kuruluşları böyle bir kuruluşun olmasından çok memnunlar.

 

Soru; Bölgenizdeki SÜR-AKUT yapılanmasıyla ilgili kısa ve uzun dönemli hedeflerinizi bizle paylaşır mısınız?

Cevap; Bölgenin 1.derece deprem kuşağında olması güneyi doğuya bağlayan karayolunun bölgeden geçmesi gibi olaylardan dolayı gerekli olduğuna inanıyoruz. Çünkü bölgeye en yakın il Malatya 70 km, Adıyaman 118 km olduğundan olaylara ulaşmaları zaman almaktadır.

 

Soru! Ekibinizde eksikleriniz, ihtiyaçlarınız nelerdir, SÜR-AKUT’a katkıda bulunmak isteyen okuyucularımıza ne mesajlar vermek istersiniz?

Cevap; SÜR-AKUTUN öncelikli eksiği donanımlı taşıma aracı. Okuyucularımız bizi sitelerimizden takip edebilirler. Çünkü biz diyoruz ki bir can bizim için çok önemli.

 

Soru; Son olarak neler söylemek istersiniz?

Cevap; Evet diyorum ki “Bir can bizim için çok önemli.” O halde Doğanşehir Bölgesinin illere yani kurtarma ekiplerine olan uzaklık mesafesi dikkate alındığında bu kuruluşun bu bölgede kalmasında fayda var diyoruz. Tabi ki birinci ve önemi önceliğimiz Büyük Şehir Belediye Başkanımızın, İlçe Kaymamamızın,Doğanşehir Belediye başkanımızın, İl AFAD Başkanının bu kuruluşu tanıyıp gerektiğinde destek olmaları arzumuzdur.

519 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5